Екип учени от Института по криобиология и хранителни технологии (ИКХТ) представи експериментална разработка на нови видове бира с боровинки и арония, които могат да направят пивото по-полезно за консумация.
Доц. д-р Силвия Милева, гл. ас. д-р Ива Томова, проф. д-р Габриела Маринова са авторите на иновативното изследване, което разкрива как добавянето на плодове в различни етапи на пивоварния процес може да повиши антиоксидантния потенциал на любимата газирана напитка. Проектът „Иновативни технологични решения за получаване на пиво с увеличени здравословни ефекти за потребителите“ е тригодишен и се финансира от Селскостопанската академия (ССА). По него работи колектив от ИКХТ, Университета по хранителни технологии – Пловдив, и Института по физиология на растенията – БАН. Резултатите и заключенията за арония и боровинка са от първия етап на изследването и са представени на Деветата национална конференция по хранене на Българското дружество по хранене и диетика.
Плодовете са добре известни със своите ползи за здравето. Те имат тонизиращ, антисептичен и противоалергичен ефект, намаляват нивата на лошия LDL холестерол и повишават добрия HDL холестерол, спомагат и за понижаване на кръвното налягане. Наред с другите си полезни качества те съдържат голямо разнообразие от антиоксиданти (полифеноли, флавоноиди, аскорбинова киселина, антоцианини, каротеноиди и др.), които имат и антимикробна, антивирусна и антибиотична активност. Сред плодовете с най-висока антиоксидантна стойност са боровинките (Vaccinium) и черната арония (Aronia melanocarpa).
Четете повече в бр. 40, 4 – 10 октомври 2018 г.
Уважаеми читатели, в. „Аз-буки“ и научните списания на издателството може да закупите от НИОН "Аз-буки":
Address: София 1113, бул. “Цариградско шосе” № 125, бл. 5
Phone: 0700 18466
Е-mail: izdatelstvo.mon@azbuki.bg | azbuki@mon.bg