Топ готвачи, работили в реномирани европейски и световни хотели и ресторанти, включително такива със звезди „Мишлен“, предлагат да споделят своите знания и опит с учители и ученици от професионалните гимназии по туризъм. Tе изготвят и иновативни материали за обучение според най-новите тенденции в кулинарията, съобщава пресцентърът на МОН.
Идеята беше представена по време на секторна среща на представители на бранша и професионални гимназии по туризъм, която се проведе по проект „Програма за уменията“ на МОН, финансиран по програма „Еразъм+“. В нея участваха служебните заместник-министри на образованието и науката и на туризма Таня Михайлова и Павлин Петров и главният секретар на МОН Любомир Йосифов, който е и ръководител на проекта „Програма за уменията“.
„За мен е много важно, когато говорим за професионално образование и неговия продукт – уменията, да не сме сами. Когато бизнесът идва при нас, това показва, че сме на прав път“, каза зам.-министър Таня Михайлова при откриването на срещата.
Тя изтъкна, че липсата на кадри във всеки един сектор на нашата икономика е чувствителна. Затова е необходимо всеки да направи максималното тази липса да бъде запълнена.
„Учениците в професионалните гимназии са изключително практически ориентирани
– те знаят какво искат и имат планове, които да реализират. Ние, възрастните, просто трябва да им помогнем. Ролята на професионалното образование не е само да предаде на учениците знания и да им осигури придобиване на умения на изхода, но и да изгради личности, които ще бъдат двигател на нашата икономика“, изтъкна Таня Михайлова.
Зам.-министърът изрази увереност, че училищата, подготвящи кадри за туристически сектор, ще показват още по-добри резултати, като благодари за сътрудничеството на Министерството на туризма и на бизнеса.
Павлин Петров също посочи, че доброто партньорство между различните институции и бранша е първото условие за постигане на добри резултати в туристическия сектор. По думите му, освен държавата и бизнесът ключова роля в този процес имат и общините. Зам.-министър Петров изтъкна, че изключително важна е професията на учителя, защото тя формира бъдещите професионалисти във всеки сектор.
Главният секретар на МОН Любомир Йосифов посочи, че знанията и уменията са ключови за развитието и растежа.
„В утрешния свят наличието на широк спектър от знания, умения и компетентности ще даде възможност на младите, както и на учещите възрастни, да имат по-широка реализация на пазара на труда, а това ще им осигури и по-качествен живот“, изтъкна Любомир Йосифов.
По време на секторната среща свои виждания за развитието на професионалното кулинарно обучение споделиха водещи шеф готвачи и представители на кулинарния бранш като Виктор Жечев, Георги Котев и Желязко Каракашев. Те коментираха важността на практическото обучение и това то да е в синхрон с актуалните тенденции в кулинарията и потребностите на сектора.
Обсъдено беше и провеждане на семинари, на които изявени представители на кулинарния бранш да предават своите умения в училищата, както и възможността те да бъдат предавани мултимедийно и да се мултиплицират, за да могат да стигнат до повече ученици.
Уважаеми читатели, в. „Аз-буки“ и научните списания на издателството може да закупите от НИОН "Аз-буки":
Address: София 1113, бул. “Цариградско шосе” № 125, бл. 5
Phone: 0700 18466
Е-mail: izdatelstvo.mon@azbuki.bg | azbuki@mon.bg